Zastosowanie stali w przemyśle spożywczym

Szerokie zastosowanie stali nierdzewnej w różnych gałęziach przemysłu wynika przede wszystkim z jej właściwości. Jest odporna na działanie czynników korozyjnych i wyróżnia się dobrymi właściwościami mechanicznymi. Oprócz tego jest łatwa w utrzymaniu – na przykład czyszczeniu, wygląda estetycznie i biorąc pod uwagę długość eksploatacji i trwałość stali nierdzewnej, jej koszt jest stosunkowo niewielki. Jednym z sektorów, w którym ten materiał znajduje zastosowanie, jest przemysł spożywczy. Do czego jest wykorzystywany w tej branży?

Wykorzystanie stali nierdzewnej w przemyśle spożywczym a wymogi Unii Europejskiej 

Tworzywa, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, muszą spełniać szereg wymagań, które potwierdzają, że jest to bezpieczne. Mowa tutaj na przykład o wymogach Unii Europejskiej, które musi spełniać stal nierdzewna, aby można było ją wykorzystywać w branży spożywczej. Jednym z ważniejszych wymogów jest ten, że tworzywo nie może przenosić żadnych zanieczyszczeń do jedzenia. W związku z tym, że stal nierdzewna je spełnia, może być wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Do czego stal nierdzewna jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym?

Stal nierdzewna jest równie popularnym tworzywem co aluminium. W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywanym gatunkiem stali jest 1.4301 (AISI 304), który wyróżnia się przede wszystkim odpornością na korozję. Z uwagi na to, że stal ma obojętny charakter chemiczny w kontakcie z pożywieniem i można ją wykorzystywać w szerokim zakresie temperatur, może być wykorzystywana między innymi do produkcji naczyń gospodarczych oraz sztućców. Jest często stosowanym materiałem do produkcji instalacji przemysłowych, w których żywność jest transportowana albo magazynowana. Oprócz tego ze stali nierdzewnej powstaje również wiele innych elementów, które mają na co dzień kontakt z żywnością, na przykład:

  • tace,
  • beczki,
  • stoły,
  • miski,
  • wiadra.

Stal nierdzewna znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym nie tylko z uwagi na wytrzymałość i odporność na korozję. Oprócz tego nie jest nośnikiem zapachu, co ma ogromne znaczenie nie tylko w restauracjach, ale również w domach. Co więcej, łatwo utrzymać ją w czystości, w związku z czym korzystanie z niej jest wygodne.